Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Wandelen…
met je konijn!

Voor konijnen is bewegingsvrijheid erg belangrijk. Daarom hebben konijnen een ruim hok nodig met een ren, waar ze lekker kunnen rennen, spelen en springen. Als de tuin goed is afgezet kun je jouw konijn ook los in de tuin laten lopen. Je moet er dan wel bij blijven in verband met katten en roofvogels, daarnaast moet je zeker weten dat er geen giftige planten in de tuin staan. En andere optie is wandelen met jouw konijn aan een konijnentuigje. In dit artikel vertellen wij je hoe: gezellig wandelen met je konijn!

Gevaren in de tuin

 

In de tuin schuilen een aantal gevaren voor konijnen: giftige planten, een vijver, de kat van de buren en hongerige roofvogels.

 

Daarnaast zijn konijnen goede gravers en is een gat onder de schutting zo gepiept. En laat je vooral niet misleiden door de dikke vacht, want een konijn wurmt zich zo door een kleine opening in de heg. Als je jouw konijn aan een konijnentuigje in de tuin laat lopen heb je meer controle en kun je op tijd ingrijpen wanneer dat nodig is. Je kunt natuurlijk ook op een andere locatie met uw konijn wandelen, al moet je ook hier rekening houden met de bovenstaande gevaren.

Konijn laten wennen aan tuigje

 

Voor een gezellig wandeling met jouw konijn is een goed konijnentuigje onmisbaar.

 

Konijnentuigjes zijn meestal verstelbaar en daarvoor voor verschillende konijnenrassen geschikt. Zorg er bij het afstellen voor dat het tuigje niet te los is en kan afschieten, maar ook zeker niet te strak. Je moet twee vingers tussen jouw konijn en de bandjes kunnen plaatsen. Een konijnentuigje omdoen vergt echter wat oefening. Wanneer je met jouw konijn wilt wandelen, is het handig als je dit van kleins af aan oefent. Doe het konijnentuigje voorzichtig om en laat jouw konijn in z’n vertrouwde omgeving rondlopen. Spartelt je konijn tijdens het omdoen? Ga het dan vooral niet forceren en wacht tot jouw konijn weer rustig is.

 

De meeste konijnen gaan zich wassen als ze een tuigje omhebben, omdat het gek aanvoelt. Raakt jouw konijn in paniek door de nieuwe outfit? Doe het konijntuigje dan onmiddellijk af! Laat jouw konijn de eerste keren een paar minuten rondlopen met het tuigje om. Bouw dit langzaam steeds verder op tot jouw konijn volledig gewend is aan het tuigje. Ieder konijn heeft een eigen karakter en het ene konijn zal een tuigje sneller accepteren dan het andere konijn. Het kan gebeuren dat jouw konijn zich nooit op z’n gemak gaat voelen, in dat geval kun je beter op zoek gaan naar andere manieren om jouw konijn meer bewegingsvrijheid te geven.

Is jouw konijn wel helemaal gewend aan het konijnentuig?

 

Dan kun je gaan oefenen met de konijnenriem. Doorgaans zit er een lijn bij als je een tuigje koopt. Vaak is deze riem elastisch, omdat jouw konijn zich anders erg kan bezeren als hij plotseling trekt of wegrent en de lijn strak komt te staan. Kom langs bij je Dierspecialist voor een mooi tuigje of bestel het online in onze webshop.

 

Konijnen hebben een zwakke rug en kunnen hun rug zelfs al breken als ze hard met de achterpoten slaan. Zorg er te allen tijde voor dat de veiligheid voorop staat! Houd hier ook rekening mee als je een andere, langere riem aanschaft.

Tip:

“Komt jouw konijn met het wandelen voor het eerst op gras? Dan is het belangrijk om hem vu00f3u00f3r de eerste wandeling te laten wennen aan gras eten. Begin een week van tevoren met een paar sprietjes gras per dag. Vanwege de gevoelige darmen moet het eten van groenvoer langzaam worden opgebouwd.”

Jouw konijn bepaalt de route

 

Tijd om naar buiten te gaan! De eerste keer zal jouw konijn moeten wennen aan alle nieuwe luchtjes, geluiden, planten en andere dingen die hij voor het eerst ziet. Let daarom goed op de lichaamstaal van jouw konijn en stop de wandeling zodra jouw konijn zich onprettig voelt.

 

Bouw de wandelingen langzaam op en forceer jouw konijn nooit. Wanneer je met een binnenkonijn op pad gaat, is het belangrijk om rekening te houden met temperatuurverschillen. Zorg dat het niet veel kouder of warmer is dan de temperatuur die jouw konijn gewend is. Ga sowieso niet met jouw konijn wandelen op een hete zomerdag! Konijnen kunnen slecht tegen warmte en liggen dan liever in de schaduw.

 

Jouw konijn uitlaten? Nee, zo werkt het niet! Een konijn is geen hond en loopt niet braaf met je mee. Sterker nog, je moet achter jouw konijn aanlopen.

 

Zorg dat de riem altijd slap hangt, zodat jouw konijn alle kanten op kan. Trek jouw konijn nooit mee! Alleen in een gevaarlijke situatie mag je ingrijpen en jouw konijn tegenhouden. Als het lukt kun je jouw konijn het beste naar je toe lokken en hem dan rustig oppakken, om hem daarna op een veilige plek weer neer te zetten. Houd jouw konijn en de omgeving goed in de gaten tijdens het wandelen, zodat je op tijd kunt reageren. Er kan zomaar een losse hond op je afkomen of je let even niet op en jouw konijn heeft de riem doorgebeten. Ook een konijn kan het hazenpad kiezen!

Wandelen met je konijn met een tuigje van Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies