Gratis afhalen in ruim 30 winkels
Gratis thuisbezorgd vanaf 50.- euro
Vandaag besteld binnen 1-3 dagen bezorgd*

Konijn los in huis

Een konijn heeft voldoende beweging nodig. En wat is nou leuker dan jouw lieve schattige vriendje door het huis te zien huppelen? Laat je konijn daarom lekker los in huis! Het is ook aan te raden om jouw konijn regelmatig uit zijn hok te halen en lekker door het huis te laten rondhuppelen. Hier worden ze namelijk een stuk gelukkiger van. Een konijn is een actief dier dat van nature dagelijks flinke afstanden wil afleggen. Het is dus erg belangrijk om jouw konijn de mogelijkheid te bieden om lekker veel te bewegen. Een beweeglijk konijn, is een blij konijn.

Maak jouw woonkamer konijnproof!

 

Konijnen zijn dieren die erg goed kunnen springen, waardoor ze met een enkele hup al een flinke afstand kunnen overbruggen. Op die manier zie je dat iedere kooi of zelfs ren al te weinig ruimte biedt voor jouw konijn.

 

Naast dat het goed is voor de gezondheid heeft het nog meer voordelen om jouw konijn door de woonkamer te laten huppelen. Je stimuleert namelijk een band, daarnaast helpt het om jouw konijn nog tammer te maken. Konijnen die de benodigde ruimte namelijk niet krijgen kunnen gemakkelijk gefrustreerd raken. Denk maar aan vingers happen of met hun achterpoten in de kooi bonken. Eigenaars denken vaak dat hun konijn agressief wordt, maar dit is een misvatting. Konijnen die namelijk wel ruimte krijgen, gedragen zich zelden tot nooit agressief. Om alle energie kwijt te kunnen moet een konijn minstens een uur per dag vrij rondlopen, maar liever meer.

Woonkamer veilig maken voor jouw konijn

 

Stroomkabels, meubilair en verstopplekjes. Het is niet handig om jouw konijn binnen te houden in je woonkamer zonder voorzorgsmaatregelen te treffen.

 

Konijnen nemen graag een hapje van stroomkabels of meubilair. Stop elektrische draden en telefoonsnoeren weg, of doe ze in een plastic buis die je bij een bouwmarkt kunt kopen. Een konijn kan zich gemakkelijk verstoppen op moeilijk-bereikbare plekken voor mensen. Vervolgens wordt het een behoorlijk karwei om hem terug te vinden. Zorg dat je deze verstop plekken goed afschermt. Haal boeken en andere verleidelijke spullen van lage planken weg. Wijs jouw konijn op zijn eigen speeltjes als hij wil rondneuzen tussen je spullen. Vooral jonge konijnen zijn heel uitbundig en nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht waar ze de nodige begeleiding bij nodig hebben.

Om je konijn bezig te houden met zijn eigen speelgoed kun je denken aan:


Lege toilet en huishoudrollen


Strooien mandjes


Kartonnen buis


Hard plastic balletje met belletje


Speel en voerbal 

Stoute konijnen

 

Verveelde konijnen worden vaak ‘stoute’ konijnen. Als je niet in de buurt bent om jouw konijn aandacht te geven gaan ze op zoek naar ander entertainment.

 

In het kleed graven, op verboden voorwerpen knagen of de bank opeten zijn allemaal activiteiten die ontstaan uit verveling. Toch kan het dat je jouw konijn 24/7 in huis laat rondlopen. Dit vereist natuurlijk veel werk. Zo zul je elke kamer in huis grondig moeten inspecteren naar draden en andere gevaarlijke voorwerpen waaronder ook giftige planten.

 

Houd goed rekening met trappen en deuren. Konijnen huppen namelijk graag de trap op en af. Dit hoeft niet persé een probleem te zijn, maar het is logisch dat je jouw konijn niet continue in de gaten kunt houden. Het beste is dan een afzetting van een houten raamwerk met gaas gespannen. Zorg ervoor dat dit hek aan twee kanten goed wordt bevestigd. Op deze manier blijft er geen ruimte over waar het konijn zich op wonderbaarlijke wijze nog tussendoor kan wurmen. Zorg ervoor dat dit hekje minstens 80 cm hoog is! Konijnen voelen zich namelijk al snel uitgedaagd om nog hoger te leren springen. Pas wel goed op met deuren dichtdoen als jouw konijn losloopt. Jouw konijn kan achter je aankomen en dan gemakkelijk klem raken tussen de deur.

Konijn plast ineens in huis

 

Als jouw konijn vrolijk door het huis rondhuppelt is het natuurlijk wel fijn dat ze goed zindelijk zijn. Van een konijn dat plast op de bank wordt natuurlijk niemand vrolijk.

 

Gelukkig kun je jouw konijn zindelijk maken. Dit kun je doen door gebruik te maken van een speciaal konijnentoilet. Je kunt jouw konijn namelijk trainen om alleen in het konijnentoilet zijn behoefte te doen. Zet het bakje in de hoek waar hij regelmatig zijn behoefte doet en beloon hem met snoepjes als hij netjes in het bakje zijn behoefte doet. Zo wordt jouw konijn binnenhouden een feestje.

Konijn durft niet uit kooi

 

Heel soms komt het voor dat een konijn zijn kooi niet uit durft. Dit kan te maken hebben met het feit dat er andere huisdieren in de woonkamer lopen of omdat de kooi op een plek staat waar het konijn zich ongemakkelijk bij voelt.

 

Teveel tocht of teveel zon op de kooi zijn redenen waarom jouw konijn zich niet op zijn gemak voelt. Zorg ervoor dat de kooi op een rustige en beschutte plek staat. Je zult merken dat jouw konijn dan veel sneller op ontdekkingstocht gaat. Het kan zijn dat jouw konijn drempelvrees heeft. Laat in zo’n geval de kooi gewoon open staan tot jouw konijn uit zichzelf besluit om naar buiten te gaan. Raak niet in paniek als dit een paar dagen duurt. Lukt het na een week nog niet? Haal hem dan voorzichtig uit de kooi en zet hem in de kamer een klein stukje van de kooi vandaan. Doe dit niet te vaak, want jouw konijn kan er dan een hekel aan krijgen. Uiteindelijk zul je merken dat hij aan de kamer gaat wennen.

Speelgoed voor je konijn halen bij jouw Dierspecialist


Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel? Kom bij ons langs in de winkel voor goed advies. Ook online kan je je vraag stellen, onze Dierspecialisten staan voor je klaar en helpen je graag!

Gerelateerd advies